Ken je kinderrechten
Nu ben ik geen kindercounsellor, maar soms zie je instrumenten die je gewoon zo leuk vindt dat je ze toch aanschaft. 14,95 euro inclusief btw en exclusief verzendkosten, dus daar zal mijn praktijk niet aan tenonder gaan. Het is een kaartspel in een blikken doosje waarbij het stripfiguurtje Lot kinderen meeneemt in de reis door de kinderrechten, als vastgesteld in het Kinderrechtenverdrag. Kinderen weten zo dankzij het spel wat hun rechten zijn.

In een vorig leven ben ik ooit afgestudeerd als meester in de rechten: ik zou tegenover kinderen waarschijnlijk even heel diep moeten nadenken hoe ik zware juridische kost zou moeten vertalen in letterlijk ‘Jip en Janneke taal’.

Lot’s Foundation zet zich in om kinderen bewust te maken van kinderrechten en ze te betrekken bij discussies, zo staat in de gebruiksaanwijzing te lezen. En Herman van Veen is geestelijk vader van Lot en medeoprichter van Lot’s Foundation.

Per recht zijn er steeds vier kaarten: met kaart 1 legt Lot een bepaald kinderrecht uit, met kaart 2 worden kinderen uitgedaagd om door te denken over wat voor gevolgen een recht met zich meebrengt. Met kaart 3 kunnen kinderen hun eigen verhaal vertellen en op basis van kaart 4 kunnen kinderen met een recht aan de slag. Bij het recht ‘Elk kind heeft het recht om bij zijn vader en moeder op te groeien’ bijvoorbeeld, kunnen kinderen op basis van kaart 4 hun ouders of begeleiders tekenen. Zo wordt dus elk recht aan alle kanten bekeken. Bij andere kaarten kunnen ze weer een e-mail opstellen aan de minister van Onderwijs, of een gedicht of rap maken.

Oud, verdrietig kind

Zelf maak ik als counsellor graag gebruik van kaartspelletjes, en inmiddels weet ik dat er op de markt betere of mindere spelletjes zijn. Dit spel behoort tot de betere. Leuk voor scholen bijvoorbeeld. Waarom prijs ik als counsellor voor jongeren en volwassenen dit kaartspel van Lot aan? Omdat ik dan later geen volwassen mannen of vrouwen op de bank heb zitten die zeggen: ‘Er is nooit naar mij geluisterd’, tijdens bijvoorbeeld een vechtscheiding.

Het is begrijpelijk dat kinderen zich mee laten voeren in situaties zonder dat hen geleerd is vragen te stellen. Achteraf moet dan hard worden gewerkt om erachter te komen waarom een volwassene op bepaalde punten niet vooruit komt in het leven, bijvoorbeeld door niet meer een eigen mening durven te uiten, niet weten wat die eigen mening eigenlijk is. Een jong, bewust kind heeft geen leed als oud kind achteraf. Zie www.lotroos.nl

(Bron: Lenobelcounseling.nl)

Share The Story

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

14 − tien =