HERMANNUS (HERMAN) JANTINUS VAN VEEN, (Utrecht, 14 maart 1945) speelt viool, zingt, schrijft, componeert, regisseert, acteert, schildert en is activist voor de Rechten van het kind. 

Vanaf zijn zeventiende was hij achtereenvolgens vrijwilliger, bestuurslid en welwillendheids-ambassadeur voor Unicef. Hij richtte verschillende stichtingen op. Al deze organisaties zetten zich in en vragen aandacht voor de Rechten van het Kind.
Op 20 november 1989, de dag die werd uitgeroepen tot  internationale dag van de kinderrechten, werd Herman van Veen uitgenodigd om bij de Verenigde Naties in New York getuige te zijn bij de ondertekening van het  verdrag. Dit jaar wordt het 25-jarig jubileum van dit verdrag gevierd. Herman van Veen is geestelijk vader van Lot en beschermheer van Lot’s Foundation:

“Als  het de kinderen goed gaat, gaat het de wereld goed. Helaas zijn velen daar nog niet van doordrongen.  Het lukt maar niet om de wereld duidelijk te maken dat de kinderrechten dé oplossing zijn van alle grote economische problemen. Ze worden met voeten getreden. Stapje voor stapje gaat het wel iets beter. Er zijn wereldwijd ongelooflijk veel stichtingen die opkomen voor de rechten van het kind. Ik heb er zelf ook een paar opgericht. Druppels op een gloeiende plaat? De hele oceaan bestaat uit druppels. Het heeft al zin als je één kind kunt redden.”

Herman van Veen op TEDx Nijmegen 

Stel je voor….

Als je net als ik
geboren bent in een oorlog
heb je hulp nodig.
Want het huis is stuk.
Je vader is vechten.
Je moeder is te mager
om je de borst te geven.
Dan ben je blij,
als er in de tuin
uit een vliegtuig
een blik met koekjes valt,
of zoals in ons geval,
een blik met worst.

Ook nadat de oorlog over is
hou je hulp nodig.
Omdat alleen worst eten
niet heel gezond is.
Dan ben je blij,
dat de dokter medicijnen heeft
om je van worst te genezen.
Ik ben nu groot en gezond.
Omdat er hulp was.
Maar voor zoveel kinderen
is die er vandaag niet.
En met ‘zoveel’ bedoel ik
niet een klas,
maar miljoenen en miljoenen.
Dat is onvoorstelbaar veel.
Daarvoor is enorm veel verstand
en geld nodig.
We moeten er met elkaar
toch voor kunnen zorgen
dat we die kinderen kunnen redden.
Stel je voor…

Herman van Veen @2010